Artikler


Kort om plekter

Kort om plekter

Publisert: 11.01.11 | Kategori: Gitarutstyr

Gitarplekter finnes i forskjellig materiale, utseende og tykkelser. Onlinegitar.no gir deg her en liten guide til å finne fram til plekteret som passer best for akkurat deg.


Hva er et gitarplekter?

Et plekter er et lite triangel-formet(som oftest) verktøy som man holder mellom tommel og pekefinger i høyre hånd. Det blir brukt for å få en klarere og skarpere gitarlyd, men også for å oppnå mer kontroll på spillingen.

Utseende og tykkelse

Som sagt er de fleste gitarplektrene triangelformet. Men det finnes også plekter som har form av en runding, haifinne eller hjerte. En annen type plekter er de man trer på fingeren som en ring, såkalt fingerplekter eller tommelplekter. Disse plektrene blir mest brukt på fingerspill i forskjellige stiler. Hvis man har litt lange negler på høyre hånd trenger man egentlig ikke fingerplekter men mange liker den litt skarpere lyden man får med plekter. For klassisk gitarister er det fy-fy med plekter, der er det negler og pussing av disse som gjelder.

Som tommelfinger-regel kan man si at nybegynnere helst bør ha et triangelformet plekter siden man da kan holde plekteret hvilken vei som helst uten at det spiller noen rolle. Jo tynnere plekteret er jo mer fleksibelt. Til rytmespilling er det vanlig å bruke et tynt, fleksibelt plekter. Tykkere plekter er mer holdbare og gir en lysere lyd.

Plastikk, nylon eller annet materiale?

Plastikk er det klart mest populære materialet for gitarplekter. De har gjerne en matt overflate som gir et godt grep for fingrene. Andre brukte materialer er nylon, tre, gummi og stein. Alle med forskjellig lydkarakter, pris og holdbarhet. Lexan er et type plastikk-plekter som er veldig hardt og ligner på ekte glass.

Hva skal jeg velge?

Den beste måten å velge plekter på er, som det meste annet her i livet, å prøve ut. Prøv de forskjellige plektertypene og finn ut hvilket du liker best. Det er jo veldig individuelt hva slags lyd man liker så ta deg gjerne litt tid å finne det rette plekteret. Gitarplekter er veldig billig så kjøp endel forskjellige og eksperimenter så mye du kan.