Kom i gang med gitarspillingen

Kom i gang med gitarspillingen


Du har fått deg gitar, kanskje skaffet deg en gitarforsterker og selvsagt blitt medlem av onlinegitar.no. Du er klar til å lære å spille gitar. Men kanskje sitter du der med det nye, fine utstyret og tenker: Hva nå? ...Her er noen kjappe tips på hvordan du kan komme i gang med selve spillingen.

Publisert: 15.01.16. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Gitarist.

 

Ha tålmodighet

Ingen er født gitarist, alle bruker tid på å lære seg det. Hvis du blir stående fast på f.eks. F-grepet så gi det litt tid. Ikke bli frustrert, men ha i bakhodet at hvis du øver jevnt og trutt så vil du bli gradvis flinkere og F-grepet vil etter en stund være fullt ut overkommelig.

Har du derimot en illusjon om å lære gitar på en weekend vil du fort bli motløs og tenke at det med gitar nok ikke var noe for deg likevel. Alle kan spille gitar, bare gi det litt tid.


Start enkelt

Det er viktig å ikke gape over for mye i begynnelsen. Start med å lære et par enkle grep og ikke en heftig gitarsolo. Grep, melodispill, enkelt fingerspill og rytmer får man bruk for i alle sjangere og ses på som grunnleggende når det gjelder gitarspill.

Når så grunnlaget er inne kan det være på tide å spesialisere seg litt. Ta da utgangspunkt i musikk du liker. Kanskje du elsker country og ønsker å lære deg noen country-licks. Da øver du på det og ikke klassisk eller metal. På den måten har du en naturlig motivasjon som holder deg oppe når motbakkene kommer.


Vær nøye

Nøyaktighet henger sammen med tålmodighet. Veldig mange går for fort fram når de øver. Når du øver på en skala eller et riff er det viktig å øve det inn riktig fra starten av. Bruker man feil teknikk i starten er det vanskelig senere å gjøre om på det. Eksempler på feil er at man i venstre hånd kun bruker én finger i solospill eller at man ved grepspill bruker feil fingersetting.


Øv hver dag

Den raskeste progresjonen får man hvis man øver jevnlig, helst hver dag. Husk at du blir ikke bedre hvis du ikke rører gitaren i lange perioder. Du må bruke tid.


Ha det gøy!

Vi startet vel alle med gitar fordi vi syntes det virket gøy og spennende. Det er viktig å ikke miste denne innstillingen. Du kan beholde den med å spille sanger du liker av dine favorittband og improvisere og musisere mye.

Selvsagt er det bra å terpe og finpusse teknikken på skalaer og riff, men et godt tips er å avslutte øvingen med det du liker aller best å spille. På den måten sitter du igjen med en god følelse som gjør at det ikke blir lenge til du tar fram igjen gitaren neste gang.

 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:

Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner