Artikler


De 9 vanligste gitargrepene

De 9 vanligste gitargrepene

Publisert: 24.05.13 | Kategori: Gitarist

Vi har samlet de 9 grepene som det er vanligst å kunne på gitar. I denne artikkelen får du ikke bare et bilde av grepene, du får også et backingtrack til hvert grep sånn at øvingen blir morsommere. Hvis du er medlem har du også tilgang til videoleksjoner.


  Last ned og print ut oversikt over de 9 vanligste grepene [PDF-fil].

1 D dur

Det er vanlig å lære seg D-grepet først. Legg på de tre fingrene som vist i diagrammet under. Er du usikker på hvordan man leser diagrammet kan du se her. Når du har lagt på fingrene kan du prøve å slå tommelen over de fire lyseste strengene for å høre om alle låter klart og fint. Hvis det blir dempet eller skurrete lyd må du prøve å justere fingrene.

Om grepsdiagrammet


Vi bruker akkorden D dur som eksempel:

 1. De vertikale strekene viser gitarens 6 strenger. Streken til venstre er gitarens dypeste streng.
 2. De horisontale strekene viser gitarens bånd. I utgangspunktet vises gitarhalsens 5 første bånd, men hvis det er grep som tas høyere opp på gitarhalsen vil det på venstre side av diagrammet stå hvilket bånd man kan orientere seg ut fra.
 3. De svarte prikkene viser hvor vi skal legge fingrene på gitarhalsen, og tallene inni prikkene viser hvilke fingre vi skal bruke for å ta grepet.
 4. Bokstavene D A D F# forteller navnet på notene på strengene som spilles.
 5. Øverst på diagrammet ser vi symbolene 'O' og 'X'.
  • O = strengen skal spilles på.
  • X = strengen skal IKKE spilles på.
 6. Til venstre ser vi tallene 1, 2, 3, 4 og 5. Disse viser hvilket bånd som er utgangspunkt for grepet.

D

1.

2.

3.

4.

5.

 • X
 • X
 • O
 •  
 •  
 •  
 • D
 • A
 • D
 • F#
×
 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : D-grepet

2 A7

Det neste grepet som er bra å lære seg er A7. Her er det kun 2 fingre vi trenger å legge på. Pass på å få lyd i de løse strengene, spesielt 1. og 3. streng som lett kan bli dempet av peke- eller langfingeren. D og A7 grepene er tett knyttet sammen med hverandre. Prøv å legge merke til at A7 'leder' til D-grepet når du skifter mellom disse grepene.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : A7-grepet

3 G dur

G-grepet kan være en utfordring for mange på grunn av at man må strekke fingrene ganske mye for å få det til. Det er viktig å ikke gi slipp på gitarkarrieren allerede nå. La det heller låte litt feil i begynnelsen, og så går det seg til etterhvert.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : G-grepet

4 E dur

På E-grepet er det tre fingre vi skal bruke. Her er det ikke store strekkene, men pass på at ikke de to lyseste strengene blir dempet. E dur-grepet er helt likt som Am-grepet, bare én streng mørkere.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : E-grepet

5 A moll

Og siden du nå (kanskje) har lært deg E-grepet tar vi med Am-grepet i samme slengen. Du trenger da kun å flytte fingrene én streng lysere for å få Am. Pass på å ikke spille på den mørkeste strengen og at du får lyd i den lyseste strengen.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : Am-grepet

6 C dur

C-grepet er ganske likt som Am-grepet. Bare flytt ringfinger fra 2.bånd på 3.streng til 3.bånd på 4.streng. Det er nok hakket vanskelige å ta enn Am, men med litt øving så skal det gå fint.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : C-grepet

7 E moll

Em er kanskje et av de enkleste grepene å ta. Kun to fingre skal brukes. Legg merke til at det kun er én fingers forskjell fra E dur-grepet. Det er veldig viktig å få lyd i den tredje lyseste strengen. Det er en åpen(løs) streng, men det er denne tonen som gjør at det blir Em og ikke E dur.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : Dm-grepet

8 D moll

Dm-grepet ligner veldig på D dur-grepet. Men selv om den eneste forskjellen er at man må holde inne på 1.bånd i stedet for 2. bånd, så man må stokke litt om på fingrene. Pass på at ikke ringfinger demper for den lyseste strengen.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : Dm-grepet

10 F dur

Til slutt slår vi til med en liten utfordring, nemlig F dur-grepet. Her er det mange som pakker ned gitaren og legger den må loftet, men det er her du må vise at du mener alvor med din beslutning om å lære deg å spille gitar. Ha tålmodighet, øv deg gjennom vanskelighetene og plutselig vil du erfare at F dur-grepet klinger fint. Utfordringen med grepet er pekefingeren som skal holde inne 1.bånd på både første og andre streng. Hvis du får til en 'knekk' ytterste ledd kan det være nøkkelen til å får det til.

 

Øv med backingtrack:Videoleksjon : F-grepet


Til slutt: Her er noen grepskifter du kan øve på, slå fire ganger på hvert grep:


 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler