Artikler


Han er Norges mest brukte gitarist

Han er Norges mest brukte gitarist

Foto: Tore Sætre / Wikimedia   

Publisert: 31.12.14 | Kategori: Norske gitarister | Foto: Tore Sætre / Wikimedia

Han har spilt med blant andre Odd Nordstoga, Bjørn Eidsvåg, DeLillos, DiDerre, Ingebjørg Bratland og Lene Marlin. I 2009 var han den mest spilte musikeren på radioen, vi snakker om gitaristen Geir Sundstøl.


Geir Sundstøl er en mye brukt studio- og livemusiker. Den mest brukte. Selv er han beskjeden og sier han er ingen flinkis, han kan ikke engang noter. Men artister kappes om å ha Sundstøl i turnébandet sitt. Sist høst ville både Nordstoga og Eidsvåg ha med Sundstøl og det ble tilslutt rockepresten som vant. Grunnen til at han er godt likt har nok mye med hans evne til å spille det som passer, verken mer eller mindre. Han er også veldig allsidig og spiller strengeinstrumenter som mandolin, banjo, dobro, steelgitar i tilleg til akustisk og elektisk gitar selvfølgelig.

Han startet opp musikerkarrieren på begynnelsen av 1990-tallet, da med bandet Rovers som gav ut albumet Cowboy Elephant. På midten av 90-tallet turnerte han i USA med den amerikanske musikeren Jimmie Dale Gilmore. I år 2000 startet han trion Morris som senere ble redusert til et 1-mannsband bestående kun av Sundstøl. Han gav ut albumet Ingen ringere enn... i 2002 under Morris-navnet. Nå er de to i bandet, han og trommeslager Erland Dahlen. Geir Sundstøl er gift med sanger Lynni Treekrem og de to ga i 2004 ut albumet Sweethearts.

En artig detalj er at Sundstøl indirekte medvirker i den Oscar-belønnede filmkomedien Fargo fra 1996 av suksess-regisørene Joel og Ethan Coen. Indirekte fordi Sundstøl kun er inspirasjonskilden til en av rollefigurene. Det skjedde ved at Cohen-brødrene overvar en Jimmy Dale Gilmore-konsert der Sundstøl var en del av bandet. Etter konserten ble de introdusert for hverandre og Sundstøls utagerende scene-framtoning ble altså kilden til den hensynsløse rollefiguren Gaear(Geir) Grimsrud(Sundstøl) i Fargo.

I 2009 ble han altså spilt mest på radioen av alle musikere. Totalt 663,5 timer som er like lenge som februar måned omtrent. En hel måned non-stop musikk med Geir Sundstøl på radioen er ikke verst å ha på CVen. I sine 20 år som musiker har han spilt inn cirka 250 plater med masse forskjellige artister, men noe sier oss at han ikke blir arbeidsledig de kommende årene heller. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler