Artikler


Fra første gitar til første gig - del 2

Fra første gitar til første gig - del 2

Publisert: 19.12.11 | Kategori: Gitarist

Del 2 av Thomas Larsens artikkelserie "Fra første gitar til første gig" tar for seg gode tips til øving. Både hvordan man kan øve og også helt konkret hvilke sanger som kan være fine å øve på.


Hei igjen, folkens!

I første del av denne spalten pratet vi om det å skaffe seg sin første gitar. Noen av dere gikk til innkjøp av en ny gitar rett fra gitarsjappa og kanskje noen av dere fant en god brukt en på nettet eller i Musikkpraksis. Musikkpraksis er forøvrig å anbefale når det kommer til kjøp og salg. Jeg tenkte faktisk det kunne være greit av meg å legge ut et par gode eksemplarer jeg finner på nettet i hver spalte.

Behandling av gitaren

Det er to tips jeg kan starte med når det kommer til deres nye horn. For dere som har kjøpt ny gitar, stryk høyre hånden oppover siden av halsen på gitaren. Føler du at tverrbåndene stikker utenfor? Er halsen litt 'skjeggete'? Dette har mest sannsynlig med at når det blir kaldt så tørker treverket litt og trekker seg inn. Dermed stikker disse ut. Det dere kan prøve å gjøre er å sette den på badet, ved dusjen eller i vaskerommet. Rett og slett gi gitaren fuktighet. Etter noen dager så bør du kjenne forskjell. Men blir det ikke helt bra så stikk gjerne til en musikkforretning og få slipt båndene litt. Dette koster ikke all verden og du vil få en gitar som er mye bedre å spille på.

For dere som har kjøpt en brukt gitar så er det et par ting det er greit å vite. Jeg personlig syntes det alltid er bedre lyd i en brukt, gammel gitar. Dette kommer av at gitaren gjerne har blitt spilt på gjennom noen år og dermed satt seg til årstidene. Men baksiden kan være at den forrige eieren har kanskje latt gitaren ligge lenge uten at den har blitt spilt på. Da bør man sjekke om strengene ligger veldig høyt over selve gitaren. Gjør de det, så sjekk om det er en 'bul' på kroppen. Gjerne bak der strengene festes (stolen). Hvis dere ser at det er en bulk der så prøv dette: Slakk strengene skikkelig, fyll et melkeglass (eller noe som passer hullet av gitaren og ikke stikker over) med toalettpapir og hell deretter vann i glasset. Legg så denne nede i kassen/kroppen av gitaren. Og dekk til hullet med noe. Etter noen dager bør dere se en forskjell og at bulen i borte.

Øving

Nå som man har skaffet seg en gitar så la oss nå se på hvordan man kan øve. Og på hva.

Det er her det starter, folkens. Jeg har alltid følt at det først og fremst skal være moro å lære en ting. Men for at man skal lære noe så må man starte et sted. Og jeg vil at dere skal starte med disse akkordene:

E-moll, E-dur, A-moll, A-dur, D-dur, C-dur, G-dur og en H5.

Klarer dere å få inn en F-dur barré også? Vel, da er mulighetene til å lære seg hundrevis av låter bokstavlig talt ved fingertuppene deres. For dere nybegynnere dere ute så vil jeg anbefale dette;

Øv på disse akkordene til de sitter i fingrene og dere kan bytte dem i et behagelig tempo. Dette kan gjøre litt vondt i fingertuppene og i underarmene i starten, så jeg anbefaler at dere øver i cirka 20 minutter om dagen i en ukes tid på dette. Når dere føler at dere har disse akkordene inne så finn frem en metronom og sett metronomen på et behagelig tempo. Dette vil hjelpe dere litt med det vi kaller for 'timing'. En annen ting som er litt riktig med denne at dere får trent opp muskulaturen for framtidig øving.

De første sangene

La oss nå si at dere kan disse akkordene så kan det jo være moro å lære seg noen enkle sanger. Et godt sted å starte er med noen låter som har få akkorder og som har en repeterende akkordrekke. Jeg har valgt ut tre låter dere kan starte med her.

1: Tom Petty - Free Falling. Tom Petty - Free Falling på YouTube

Denne låta spilles egentlig med en capo på første bånd. Men akkordene man spiller er: E-dur A-dur E-dur C-dur. Om og om igjen….:)

2: Bruce Springsteen - Born in the USA. Bruce Springsteen - Born in the USA på YouTube

Denne spilles i H og E. For å gjøre det enkelt så kan man spille en H5. Dette gjør man ved å klemme ned pekefingeren på 5. streng(A-strengen), 2. bånd og ringfingeren på 4. streng (D-strengen) 4. bånd. LItt øving på dette så sitter det!

3: Tracy Chapman - Talking About A Revolution. Tracy Chapman - Talking About A Revolution på YouTube

Denne spilles i G-dur, C-Dur, E-moll, D-dur. Enkel og grei!

Alternative artister

En siste ting jeg har lyst å gjøre er å anbefale noen alternativer til de artistene og bandene jeg kommer til å skrive om her i spalten. Det finnes så utrolig mange bra ting der ute. Ting vi nesten aldri hører om. Band og artister som dessverre ikke fikk den store sjansen men som uansett ga ut ett kjempealbum eller to. Og hvorfor ikke ta i bruk de artistene jeg har tatt i bruk denne gang?

Falt Tom Petty i smak? Prøv Pete Droge´s Necktie Second. Ett av mine favorittalbum i singer-songwriter sjangeren!

Hva med Bruce Springsteen & The E-Street Band? Sjekk ut Southside Johnny & The Asbury Jukes. Begge er fra New Jersey og spilte masse sammen på 70-tallet. Sjekk gjerne ut plata 'Better Days' først.

Og sist, men ikke minst, Tracy Chapman. Hun er kanskje ukjent for flere av dere men jeg antar at det er mer sannsynlig at dere har hørt om henne enn Aimee Mann. Aimee´s 'Im With Stupid' fra 1995 er ett ypperlig sted å starte.

Sier takk for nå og håper dere hatt litt nytte av del 2 av spalten min.

God Jul!


Thomas 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler