Artikler


7 tips til å spille reggae-gitar

7 tips til å spille reggae-gitar

Publisert: 29.04.16 | Kategori: Gitarist

Reggaen er på langt nær død og hvem vet, kanskje en dag er du blitt gitarist i et reggae-band? Da gjelder det å være klar og vite hvordan man spiller reggae og hvordan man ellers oppfører seg i et reggae-band. Her er 7 tips du kan ta med deg.


1 Utstyret

I utgangspunktet er alt lov når det gjelder type gitar, forsterkere og annet. Likevel er man nok litt mer "innafor" hvis man stiller med en Fender Stratocaster eller Telecaster, eventuelt kopierer Bob Marley og andre reggae-storheter og kjører en Gibson Les Paul.

Når det gjelder forsterkere og effekter bør man ikke ha ikke ha for mye stash. En enkel forsterker og noen effektpedaler som hjelper oss å få "reggae-sounden" er alt vi trenger. Reverb og wahwah, pluss litt delay og overdrive, og man er klar.

2 Lyden

Nå er vi inne på noe av det viktigste som reggae-gitarist. Det forventes av en reggae-gitarist at lyden som kommer ut av gitarforsterkeren er ren, skarp og gnistrende. Det brukes distortion-lyd i reggae også, men hovedfokuset er helt klart på den klare, rene gitarlyden.

3 Rytme og dempeeffekten

Et annet viktig moment er rytmen og demping. Disse to henger sammen. Med demping menes at etter å spilt en akkord skal den ikke klinge i det uendelige, men dempes ganske raskt. Man kan enten dempe med høyre håndflate(at den legges ned på strengene), eller man kan dempe med venstre hånd(da bare slipper man opp grepet litt fra strengen sånn at lyden opphører). Hvis man demper med venstre hånd bør man unngå grep som har løse strenger.

For å få mest mulig lyse og skarpe akkorder er det best å kun spille på de fire lyseste strengene.

4 Holdning og feeling

Reggaekongen Bob Marley sa en gang at mange vet hvordan man skal spille reggae, men de klarer det likevel ikke for det handler ikke om å vite, men å føle. Vi må ha reggae-feelingen, som gjerne er en lett hypnotiserende, enkel og laidback holdning til musikken, ja til livet generelt.

5 Solo- og melodispilling

Som nevnt vektlegger reggae-musikken feeling og timing mer enn raske licks og avanserte akkordprogresjoner. Når man spiller en reggae-solo er det bra å holde det enkelt og melodiøst. Man skal slappe av og leke seg med musikken. I reggae brukes mye pentatonskala i dur og moll. Disse er enkle og fine skalaer og i reggae er det enkle det beste.

6 Klærne

Mange tenker nok raskt på farger når man ser for seg en reggae-gitarist. Fortrinnsvis gul, rød og grønn. Likefullt kan en litt fotsid kjortel gjøre like susen hvis du er skeptisk til for mye farger. En solid hjemmestrikket lue som ligger som en slapp sopp på hodet er å foretrekke framfor caps og sixpence, men for all del, alt er lov. Det beste er nok å være seg selv og ikke minst, ja vi har sagt det før, laidback.

7 Utseendet

Er du afrikaner eller fra karibien har du helt klart en fordel, det samme gjelder fyldige rastafletter. Likevel, hvis du er hvit i huden og tynn i håret er alt håp langt fra ute. Reggae-musikken har inntatt de fleste kontinenter og blitt en sjanger for alle mennesker. En laidback holdning teller mer enn utseende kan vi nok slå fast.

Her er en reggae-video å kikke på: 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2023 onlinegitar.no