Artikler


8 betydningsfulle flamenco-gitarister

8 betydningsfulle flamenco-gitarister

Publisert: 26.11.15 | Kategori: Lister og kåringer

Blander man sammen andalusisk musikk med arabiske toner, for deretter å røre inn litt sefardisk og sigøynersk musikk, sitter man igjen med en herlig temperamentsfull sjanger kalt flamenco. I denne artikkelen lister vi opp 8 betydningsfulle flamenco-gitarister.


Ja, vi skal selvsagt til Spania. Andalucia i Sør-Spania er området hvor flamencoen har sitt opphav. Denne musikkstilen er dominert av sang, dans, gitar og kompliserte rytmer. På gitar gjenkjennes stilen ofte ved heftige rytmer, raske løp og hurtige arpeggios. Vi skal her gi en rask introduksjon til 8 flamenco-gitarister som har vært med på å gjøre flamencogitaren til hva den er i dag.

1 Ramón Montoya (1879-1949)

Montoya var en spansk gitarist og komponist. På hans tid ble flamenco-gitaristene først og fremst brukt til å akkompagnere sangere. Montoya var den første til å utfordre dette og gjorde flamencogitaren om til et soloinstrument. Montoya ble et stor idol for kommende flamenco-gitarister som ble påvirket av hans spillestil.

Det har desverre ikke lyktes oss å finne et videoopptak av Ramòn Montoya, av naturlige årsaker, men hør gjerne på denne lydsnutten.


2 Niño Ricardo (1904 –1972)

Ricardo var, foruten å være en av de største flamencogitaristene i sin tid, også en ekte Don Juan, hvilket kan ha resultert i flere lovende små talenter rundt forbi.

Ricardos negler grodde på en helt spesiell måte som skal ha påvirket både spillestil og tone. Han skrev mye musikk selv og utviklet sin egen stil. Etter en halsoperasjon som resulterte i en dyp skurrende røst kan man på ulike lydopptak høre han nynne og prate i bakgrunnen.


3 Sabicas (1912-1990)

Sabicas er først og fremst kjent som en ekstremt dyktig gitarist, med en teknikk som få kunne kopiere. Han flyktet fra Spania til Sør Amerika i 1936 under Den spanske borgerkrigen og senere til New York. Sabicas var med på å gjøre flamencostilen kjent utenfor Spanias grenser. Han tok også soloflamenco-gitaren opp til et nytt nivå.


4 Paco de Lucía (1947-2014)

Paco de Lucía er vår tids mest kjente flamenco-gitarist og komponist. Han var en ledende talsmann for den moderne flamencostilen, og en av svært få flamencogitarister som også lyktes i å krysse musikken sin med andre sjangrer av musikk, deriblant klassisk, jazz og world music. Han døde desverre nylig av hjerteproblemer mens han var på stranden med sin familie.


5 Paco Peña (1942- )

Peña er en spansk flamenco-komponist og gitarist. Han regnes som en av verdens fremste tradisjonelle flamencospillere. Paco begynte å spille gitar som 6-åring og allerede som 12-åring holdt han konserter i Spania. På 1960-tallet søkte han nye utfordringer og flyttet til London hvor britene raskt lot seg imponere av den eksotiske musikken han framførte. Det tok ikke lang tid før han var i rampelyset og delte scene med store artister som f.eks Jimi Hendrix.


6 Vicente Amigo Girol (1967- )

Girol er en av vårt århundrets mest kjente flamencogitarister fra den "yngre" generasjon. Han startet sin karriere som komp-gitarist for kjente flamencosangere, men er i dag kjent som sologitarist. Han har mottatt en rekke priser for sitt arbeide. Han har også spilt mye med Paco de Lucia i showet "Leyendas de la Guitarra" (Legends of the Guitar). Vicente har delt scene med blant andre Bob Dylan, Keith Richards, Steve Vai, Joe Satriani, Joe Cocker og John McLaughlin. Han har også vært delaktig på innspillinger med blant andre Sting. Sammenlignet med f.eks Paco Pena hører vi her mer moderne toner, med tydelige referanser til jazz.


7 Gerardo Núñez Díaz (1961- )

Díaz er en spanskfødt gitarist og komponist som har gått sine egne veier ved å krysse flamenco med andre sjangere, spesielt jazz. Han er i ordets rette forstand en ekte virtous og turnerer verden rundt med ulike konstellasjoner.


8 José Fernández Torres (1958- )

Torres, kanskje mest kjent under navnet Tomatito, er sammen med Vicente og Gerardo den såkalte "nye vinen" innen moderne flamencomusikk hvor jazzen blir tillagt mye vekt. Tomatito spilte rundt på ulike flamencobarer i Andalucia fram til han ble oppdaget av Paco de Lucia. Tomatito har også skrevet musikken til filmen Vengo, som han vant en pris med for beste filmmusikk I 2001. 

Flere artikler:

Nyeste artikler:

Se alle artikler

 
 
Få nyheter på epost
2008-2024 onlinegitar.no