Artikler


Historien om Marshall

Historien om Marshall

Publisert: 28.05.10 | Kategori: Gitarutstyr

Verdens mest solgte gitarforsterker, Marshall, har vært på markedet i snart 50 år. Det er lett å kjenne igjen "Marshall-sounden" og kjente gitarister som blant annet Jimi Hendrix, Pete Townshend og Angus Young har alle brukt eller bruker Marshall forsterkere. Vi skal først gå tilbake til begynnelsen av 1960-tallet da det hele startet.


JTM45: Den første Marshall-forsterkeren

Jim Marshall(se bildet) heter mannen som fikk visjonen om en ny type gitarforsterkere. Det hele startet i 1960 mens han drev en trommebutikk i London. Kjente gitarister som Pete Townshend(The Who) og Richie Blackmore(Deep Purple) kom stadig innom butikken og spurte hvorfor han ikke også solge gitarutstyr.

Jim Marhall gjorde som de ba om og butikken ble raskt meget populær blant gitarister. Etterhvert spurte disse gitaristene om han ikke kunne utvikle en ny gitarforsterker, med en spesiell "rock-n-roll lyd".

Jim Marshall forstod hva de var ute etter, men hadde ingen særlig erfaring i å bygge en gitarforsterker fra bunnen av. Likevel var han overbevist om at han kunne lyktes i å lage denne forsterkeren de var ute etter og fikk raskt med seg Ken Bran, som stod for lodding, og Dudley Craven, som håndterte de tekniske detaljene. I 1962 var de i gang med noen prototyper på forsterkeren, men Jim Marshall var ikke fornøyd før forsøk nummer seks, da han sa: "Der er det! Der er Marshall-lyden". Like etter var den første Marshall-forsterkeren, JTM45(Se under), å få kjøpt i butikken.

Viktige hendelser

1962: Marshalls første gitarforsterker lanseres: JTM45. Den var bygd som en topp separert fra høytaler-kabinettene.

1965: Den første combo-forsterkeren(forsterker og høytalere i samme kasse) lanseres. Modellene het 1961 og 1962. Andre nyheter dette året var at panelet ble endret til gull plexiglass og at den første 100-watts forsterkeren kom.

1967: Chassis(Rammen) blir oppgradert fra aluminium til stål, noe som gjorde forsterkerne mye mer robuste og solide. Dette året kom også de første 200-watt forsterkerne og JTM panelet ble erstattet av JMP.

1969: Panel i plexi ble erstattet av gull.

1975: Den første JMP Master Volume forsterkeren lanseres. En egen kontroll for hovedvolumet blir lagt til på forsterkeren.

1981: Lanseringen av JCM800 forsterkerne. En av Marshalls mest populære forsterkere. Spesielt modellene 2204 50 watts forsterkeren og 2203 100 watts forsterkeren slo godt an.

1982: Lanseringen av JCM800 Split Channel forsterkere. Ved hjelp av en fotbryter kan man enkelt bytte mellom ren lyd og vreng lyd.

1990: JCM900 lansereres. Som følge av ønsker fra mange gitarister ble det lagt til enda mer distortion samtidig som den beholdt populære aspekter fra JCM800-serien. Men den nådde aldri samme popularitet som JCM-serien.

1991: Valvestate-serien lanseres. Disse transistor-forsterkerne etterligner lyden i en rørforsterker. Det ble laget en del spesial-utgaver, blant annet en 'Slash Signature'-modell.

Dagens forsterkere

Vintage-serien

Flere av de gamle, klassiske forsterkerne er blitt lansert på nytt, i en fornyet utgave. De mest populære i denne serien er Model 1959-SLP, 1987X, JCM900 4100 og JTM45 2245(De to siste ble berømte mye takket være Eric Clapton).

MG-serien

Denne serien består av enkle og rimelige forsterkere som likevel klarer å beholde Marshall-lyden. Modellene er praktiske og har gjerne cd/mp3-inngang og hodetelefon-uttak.

MS-serien

Dette er miniatyr-forsterkere. Meget små forsterkere som er greie å ha med på reise f.eks. Det finnes kun 2 modeller, MS-2(Den minste, kun 14 cm høy) og MS-4(Som er litt større, 25 cm høy).