Dagens videoleksjon 1

Imperial March fra Star Wars

Innvidde Star Wars fans vet at dette temaet ofte blir spilt når Darth Vader dukker opp, derfor blir Imperial March ofte kalt "Darth Vaders tema". Komponist er John Williams og "Star Wars Episode V: The Empire strikes back" var den første filmen som temaet var med i.


Loading the player...

 


Tabs / besifring:

Imperial March fra Star Wars [John Williams]


×

Se video, tabs, grep og alt annet til Imperial March fra Star Wars på videosiden [medlem]

Flere videoleksjoner [medlem]:

Artikkel

Historien om Cavatina

Du har sikkert hørt melodien i heisen eller når flyet nettopp har landet på rullebanen. Den høres også ofte som bakgrunnsmusikk på shoppingsentre og i matbutikker. Mange mener sangen er det vakreste som noensinne er skrevet for klassisk gitar. Her er historien bak Cavatina, fra filmen Hjortejegeren.

 

Historien bak

Mange har nok hørt om John Williams. Ikke filmmusikk-komponisten John Williams, som blant annet har skrevet musikken til Star Wars og Harry Potter, men gitaristen John Williams. Han er regnet som en av de fremste klassiske gitaristene i dag og har vært på topp siden begynnelsen av 1960-tallet.

På slutten av 1960-tallet ble Williams god venn med nabo og komponist Stanley Myers. En kveld var Myers på besøk hos Williams og han nevnte da såvidt at han holdt på med en ny sang, men han var usikker på om ideen til sangen holdt mål og spurte Williams om han ville høre litt. Myers spilte de 2 første taktene og dette falt Williams pladask for. Han bad Myers dra hjem og skrive resten av stykket som da ble kalt Cavatina.

Cavatina ble først brukt i filmen The Walking stick(1970) og den ble også utgitt med vokal, He was beautiful, der John Williams er med og akkompagnerer.

Hjortejegeren

Men det store gjennombruddet for Cavatina kom gjennom filmen Hjortejegeren(The Deer Hunter) i 1978. Denne instrumental-versjonen av sangen ble en stor hit og kom til og med på inn på UK top 20 hit-listen i England. Filmen er et amerikansk krigsdrama som handler om 3 venner som går fra jobbene som gruvearbeidere til fotsoldater i Vietnam-krigen. Hovedrollen innehas av Robert De Niro. Filmen ble en stor suksess og er blitt stående som en filmklassiker.

På samme måte som filmen er blitt en klassiker er også sangen blitt en klassiker. Mange har nok hørt sangen uten å vite hva den heter eller at den forbindes med The Deer Hunter. Melodien er svært vakker og har et beroligende preg over seg. For mange som ønsker å lære klassisk gitar er det ønsket om å lære Cavatina som er den største motivasjonen. Felles for de fleste er at man finner raskt ut at selv om melodien er langsom og høres enkel ut er den ganske så avansert på gitar. Vanskelige barrégrep og store strekk gjør at stykket ikke er for nybegynnere. Men har man motivasjonen til å lære seg sangen er det vel egentlig bare å kaste seg ut i det. Cavatina fortjener å bli spilt mye, og da som musikk der publikum er aktive tilhørere og ikke først og fremst i bakgrunnen, som heismusikk eller lignende.


  • SE VIDEOSPESIAL Videospesial
  • I videospesialene lærer vi oss hele låten, tar for oss del for del, og går grundig til verks.
 

 
 

Dagens YouTube-video

Klipp fra filmen August Rush fra 2007.

August Rush er et dramaeventyr om en foreldreløs gutt som bruker sitt gitartalent til å finne sine biologiske foreldre. I dette klippet framføres stykket "Ritual dance" som er komponert av den dyktige akustiske gitaristen Michael Hedges(1953-1997). Den egentlige gitaristen i klippet er Kaki King som er kjent for å være nyskapende i å blande inn perkusive elementer i gitarspillingen. Gutten som mimer gitarspillingen er den dyktige skuespilleren Freddie Highmore, kjent fra blant annet Finding Neverland, Charlie og Sjokoladefabrikken og nå for tiden tv-serien Bates Motel.


Neste dag

Forrige dag