Dagens videoleksjon 1

James Bond tema

Monty Norman er mannen som har komponert det kjente James Bond temaet. Melodien har vært med på alle James Bond filmene siden Dr No i 1962 og høres alltid i forbindelse med den klassiske pistol-sekvensen (Gun Barrel Sequence) der James Bond går, snur seg og skyter direkte på kamera. Som man kan se på tabulaturen nedenfor består temaet av 3 forskjellige deler.


Loading the player...

 


Tabs / besifring:

James Bond tema [Monty Norman]


×

Se video, tabs, grep og alt annet til James Bond tema på videosiden [medlem]


Fakta

Tidslinje over de viktigste begivenhetene i filmmusikk-historien:

1877: Thomas Edison finner opp fonografen, en maskin som kan ta opp lyd og spille av lyd.

1895: Edison jobber med muligheten til å kunne synkronisere bilde og lyd.

1926: Don Juan, første filmen som byttet ut live orkester med innspilt musikk.

1927: The Jazz Singer, første filmen med innspilte dialoger.

1928: Steamboat Willie, Disneyproduksjon som ble den første filmen som la til alt av effekter, musikk og dialog i etterproduksjonen.

1933: King Kong, komponist Max Steiner løftet filmmusikken til nye høyder og filmen var også den første som manipulerte lyd på en kreativ måte.

1960: Hitchcocks Psycho, benytter seg kun av strykere men klarer likevel å underbygge filmens spenning og intensitet.

1971: Fantasia av Walt Disney, første film som ble utgitt i flerkanals format.

1971: A Clockwork Orange av Stanley Kubrick. Komponist er Wendy Carlos og er nyskapende ved sin sammenblanding av klassisk og elektronisk musikk.

1977: Star Wars Episode IV: A New Hope, revolusjonerer filmmusikken med mye bruk av nyskapende lydeffekter.

1999: Batman, musikk av Danny Elfman.

1999: American Beauty, musikk av Thomas Newman. Bruken av repeterende riff og få akkordbytter skaper en spesiell stemning i filmen. Nyskapende.

2001-04: Ringenes Herre triologien, musikk av Howard Shore. Nydelige temaer som underbygger Tolkiens store fantastifulle verk.

2008: Slumdog Millionaire, komponist Hans Zimmer tar filmmusikken til nye høyder ved å kombinere moderne hiphop med Bollywood musikk., .

2008- : Batman, Mordet på Jesse James og Inception er kritikerroste for god filmmusikk de siste årene.Dagens YouTube-video

Gitarduellen i Crossroads fra 1986

Crossroads er inspirert av historien om blueslegenden Robert Johnson(1911-1938). Filmen handler om en gitarist som blir fasinert av Robert Johnson og det myteomspunnede rykte om at Johnson "sold his soul to the Devil at the crossroads" for å kunne være så talentfull.

I dette klippet er det duell mellom bluesgitaristen (det er Ry Cooder som egentlig spiller gitar) og Steve Vai. Vel verdt å få med seg.


Neste dag