Kurs  /  Blues Lick bonanza  /  Stegnr 1:

Kursinfo1 / 21STEG

PROGRESJON


Kurs / Rock & Blues / Blues Lick bonanza /

Introduksjon


Hva er blues?

Sjangeren blues oppstod rundt starten av 1900-tallet blant afro-amerikanere i sørstatene i USA. Den har sine røtter fra det afrikanske kontinent, den afro-amerikanske tradisjonsmusikken og sjangere som Spirituals og Work-songs(arbeidssanger sunger av slaver). Av sjangere som er inspirert av blues finner vi blant annet rock, jazz, country,og RnB.

Det er særlig to trekk som er karakteristiske for bluesmusikken:

  • Blåtonen: "Blue-note" på engelsk. Denne tonen befinner seg på et bestemt sted i bluesskalaen og gir en nærmest "klagende" lyd. En blåtone egner seg veldig godt på gitar og blir derfor mye brukt.
  • 12-takters komp: Selv om det finnes unntak er den vanligste bluesformen en 12-takters blues. For en blues i A vil akkordene se slik ut: A-A-A-A-D-D-A-A-E-D-A-A

Hva er licks?

Svaret ifølge leksikonet er at et lick er en melodisk frase, oftest brukt ved solospilling. Det som skiller "lick" fra "riff" er at riff kan bestå av akkordprogresjoner, mens lick er som regel avhengig av et komp som underlag.

Hva er bonanza?

Et opprinnelig spansk-meksikansk ord som betyr "pent vær", men som nå betyr mer "rikdom", "høykonjuktur" eller "markert oppgangsperiode". Vi bruker ordet for å understreke at det i kurset vil være rikelig med blues licks å lære .Om steg 1:

Gratis steg

Før vi lærer oss masse blueslicks skal vi ta en kjapp titt på hva blues er for noe. Sjangeren er veldig beslektet med rock, RnB, gospel, funk og soul. Disse sjangrene går litt over i hverandre.

Det samme gjelder for bluesskalaen og blues licksene vi snart skal se på. De passer ikke bare på blueslåter, men fungerer også utmerket i andre sjangere.


FERDIG, GÅ VIDERE


Velg abonnement:Medlemsfordeler:

  • Tilgang til alle kurs og videoleksjoner i alle sjangre og nivåer.
  • Strukturerte, pedagogisk oppbygde kurs i forskjellige emner.
  • Stort bibliotek med grep, skala og backingtracks.