Kurs / Multi-sjanger / Spill kjapt med tapping /

Intro: Hva er tapping?Tapping =

En teknikk som gjør det mulig å spille hurtig på gitar uten at det "koster" for mye.Når man tapper bruker man høyrehånd på en utradisjonell måte. Man plukker ikke strengene på vanlig måte, men bruker fingrene mer som en hammer hvor man slår strengene ned mot gripebrettet og på den måten skaper lyd. I venstre hånd er det også utstrakt bruk av hammer on og pull off.

Tapping-historikk

Eddie Van Halen fra bandet Van Halen var en mester i tapping og populariserte denne spilleteknikken for de store massene på slutten av 1970-tallet og hele 1980-tallet. Signaturlåten hans "Eruption" består i stor del av tapping og er verdt å lytte til.

Mange gir Eddie Van Halen æren for å ha funnet opp denne teknikken, men det stemmer ikke. Tapping ble tatt i bruk allerede på 1700-tallet av fiolinisten Niccolò Paganini. Man vet også at det har blitt brukt på f.eks banjo og ukulele på tidlig 1900-tallet. Men mer moderne tohåndstapping kom først senere.

Det strides om hvem som var først ute med tohåndstapping, men Harry DeArmond nevnes ofte i denne sammenheng. DeArmond utviklet el-gitar pickuper og tok i bruk tohåndstapping for å demonstrere følsomheten på pickupene han designet. Hans venn Jimmie Webster, designer og gitar-demonstratør for Gretsch Guitars, gjorde også innspillinger på 1950-tallet ved bruk av DeArmonds tapping-teknikk.

På 1950- og 1960 tallet begynte jazzgitaristene å ta i bruk denne spilleteknikken, spesielt nevnte Jimmy Webster ble kjent for dette. På 60- og 70 tallet fortsatte gitarister som Vittorio Camardese og Emmett Chapman å utvikle stilen. Teknikken ble også plukket opp av blues og rockegitarister i denne perioden.

På 80-tallet kom gullalderen for tapping hvor gitarister som blant annet nevnte Eddie Van Halen (Van Halen), Steve Lynch (Autograph), Joe Satriani, Stave Vai (Whitesnake), Paul Gilbert (Mr.Big), og Steve Hackett (Genesis) briljerte med teknikken.

I nyere tid har gitarister som Andy McKee og Stanley Jordan tatt teknikken enda noen hakk videre og virkelig perfeksjonert det. I motsetning til 80-talls gitaristene som brukte tapping i gitarsoloer akkompagnert av bandet, bruker disse tapping på en måte som får gitaren til å låte som et helt orkester.
Om steg 1:

Gratis steg

Det er alltid bra å vite hva vi skal lære, så vi starter med å slå fast hva tapping egentlig er for noe.

Det er også greit å kjenne til litt om historien. Hvem var først ute med denne teknikken? Hvordan utviklet den seg? Det kan du lese mer om i dette steget og da skal vi være godt forberedt til å begynne å tappe i neste steg .


FERDIG, GÅ VIDERE


Velg abonnement:Medlemsfordeler:

  • Tilgang til alle kurs og videoleksjoner i alle sjangre og nivåer.
  • Strukturerte, pedagogisk oppbygde kurs i forskjellige emner.
  • Stort bibliotek med grep, skala og backingtracks.