A CASE OF YOU

A CASE OF YOU

 [Joni Mitchell]

Joni Mitchell ga i 1971 ut albumet Blue og blant mange kjente sanger finner vi A Case of You. Albumet regnes blant musikkritikere som et av tidenes beste.

I 1970 dro Mitchell til Europa for å ta en pause fra konsertvirksomhet og låtene til Blue ble til under denne reisen. Hun hadde nettopp avsluttet et forhold til Graham Nash (kjent fra blant annet Crosby, Stills & Nash), og var nå i et tett forhold med James Taylor. A Case of You beskriver enten forholdet til Nash eller til Taylor. Også Leonard Cohen er nevnt som mulighet...

 
HELE LÅTEN

Det er lurt å høre gjennom hele sangen først for å få oversikt over alle delene og hva som spilles.

Loading the player...

 

STEMMING

Joni Mitchell brukte veldig mye alternative stemminger, noe som ga henne sin særegne "sound" og åpnet opp for spennende akkordprogresjoner, som vi hører på A Case of You blant annet.

På denne sangen har vi denne stemmingen: EADAAE + alle strengene en halv tone ned.

Loading the player...

 
INTRO

Introen består av en nydelig akkordrekke, spilt med en rytmisk laidback holdning. Det rytmiske er sentralt i gitarkompet og det er viktig å være nøye med å spille dette riktig. Er man usikker på hvordan det skal spilles er det greiest å bare høre på låten igjen og igjen til det sitter.

Loading the player...

 
VERS 1

Etter at vokalen er kommet inn fortsetter gitaren med et rytmisk komp, mye som på introen. Husk å ikke være for mye frampå når det er synkoper, altså når du spiller før slagene.

Loading the player...

 
REFRENG

Verset smyger seg nesten umerkelig over i refrenget, som fortsetter med samme rytmiske komp som på intro og vers.

Loading the player...

 
VERS 2 OG 3

Har du fått øvd inn første verset ligger du meget godt an når vi nå skal se på andre og tredje vers. Det er bare små forskjeller som vi tar for oss i videoen.

Loading the player...

 
AVSLUTNING

Avslutningen er så og si helt lik som intro og mellomspill. Eneste er helt på slutten der det dukker opp noe helt nytt i sangen. En spenstig avslutning på en nydelig sang...

Loading the player...

 

 

BACKINGTRACK

BACKINGTRACK

Prøv å spille sammen med et backingtrack. Alle instrumentene og vokalen er på plass, utenom gitaren...

 

EKSTRA

Joni Mitchell live i 1969, bare hun og gitaren.

 
 

Interessant intervju med Joni Mitchell der hun snakker mye om sitt kunsteriske liv.

 
 
 

Flere videospesialer:


Alle videospesialer