Om Sven Lundestad

Det er ingen hvem som helst denne helgen handler om. Sven Lundestad er en av Norges fremste klassiske gitarister og det har han vært helt siden han i 1974 debuterte på klassisk gitar i Universitetets aula. Han er en ettertraktet konsertgitarist i innland og utland og har blant annet opptrådt ved prestisjetunge Wigmore hall i London. Som pedagog har han i en årrekke undervist ved Norges musikkskole, han har produsert undervisningserier på NRK og gitt ut flere lærebøker for gitar. I 1997 ble han Norges første professor i klassisk gitar ved Norges Musikkhøgskole.

De siste to årene har onlinegitar.no hatt gleden av å ha han i studio to ganger der han har spilt inn - og gjennomgått - kjente verk av blant annet Bach, Villa-Lobos og Barrios-Mangoré.

Dagens videoleksjon

Preludium fra Cellosuite 1

Første stykket som presenteres av Sven Lundestad denne helgen er Preludium i D av Bach, som er blitt et populært stykke å spille på gitar. Det ble originalt skrevet for cello og er altså blitt arrangert for gitar.

Det er et absolutt must å få med seg Sven sin interessante gjennomgang av stykket, men først: Sett deg godt til rette og nyt hans fantastiske framføring!


Loading the player...

 


Tabs / besifring:

Preludium fra Cellosuite 1 [J.S. Bach]


×

Se video, tabs, grep og alt annet til Preludium fra Cellosuite 1 på videosiden [medlem]

Flere videoleksjoner [medlem]:

Artikkel

Bach på gitar

Johann Sebastian Bach[1685-1750] var far til 20 barn, men rakk likevel å komponere uendelig mye vakker musikk. Vi skal se nærmere på hans liv og hvilke av hans verk det er vanlig å framføre på gitar.

 

Kort om Bach sitt liv og virke

Johann Sebastian Bach ble født i 1685 i Eisenach i Tyskland. Han vokste opp i en musikerfamilie og lærte seg raskt å spille både fiolin og cembalo. Både moren og faren til Bach døde da han var 10 år gammel og han flyttet da inn hos sin eldste bror, Johann Christoph Bach. Som fjorten-åring flyttet han til Lüneburg for å gå ved St.Mikael-skolen. Her sang han i skolens kor og lærte også orgelet godt å kjenne.

Han ble raskt en meget dyktig musiker og fra 1700-tallet var han en anerkjent vokalist, fiolinist og organist. Hans første store ansettelse, i 1708, var som organist hos hertugfamilien ved hoffet i Weimar. Dette ble etterfulgt av et 6 års opphold (1717-23) som kapellmester ved det fyrstelige hoff i Köthen, som igjen ble fulgt av sin ansettelse som kantor i den store kirken St. Thomas i Leipzig, hvor han ble værende resten av livet.

Bach sitt liv som musiker var tett knyttet opp mot sin kristne tro. Den gjenspeiler hans musikk og hans liv. Han uttalte ofte at "Musikkens eneste formål er å forherlige Gud og oppbygge den menneskelige sjel".

Bach på gitar

Først og fremst, Bach skrev aldri musikk for gitar. Det som i dag blir spilt på gitar er originalt skrevet for andre instrumenter og så i ettertid blitt arrangert for gitar. Det mest nærliggende instrumentet for gitar er lutt, og Bach skrev i alt fire luttsuiter. En suite består av flere dansesatser og mye brukt i barokken. De forskjellige satsene kan ha navn som f.eks Bouree, Menuett, Gigue og Sarabande og disse titlene finner vi svært mye av Bachs musikk. Eksempelvis skrev han over 100 komposisjoner med navnet Bouree. For å skille dem fra hverandre kan man enten sette dem i en større sammenheng, f.eks Bouree fra Luttsuite nr. 1 i Em, eller man kan bruke BWV-nummeret 996 som altså er nummeret som brukes i Bach-katalogiseringen.

Hvis man ønsker å spille Bach bør man vite at det ikke er det letteste å spille. Det er faktisk veldig vanskelig. Mange har, som nybegynnere, gyvet løs på en luttsuite av den enkle grunn at man elsker musikken, for så å innse at det ble litt i drøyeste laget. Et stykke som er vanlig å begynne med er enten Menuett i G[BWV 114] eller Preludium i Dm[BWV999] som begge er overkommelige. Det meste av Bach er på viderekommet nivå. For å mestre Bach sin musikk bør man ha en oversikt og en forståelse av den barokke perioden, som var den perioden Bach levde i. Kort fortalt kjennetegnes barokkmusikk av å være dramatisk og pompøs, full av detaljer og ornamentikk(f.eks. triller).

Arrangering for gitar

For å kunne spille Bach på gitar må stykket arrangeres for dette instrumentet. Dessverre finnes det mange ikke fullt så gode arrangementer å få kjøpt. Når man arrangerer for gitar må man ta avgjørelser for hvilke noter man vil utelate eller legge til. For at det skal bli bra må man ha en generell forståelse av barokkmusikk og ikke minst, prøve å fange Bach sin hensikt når man da utelater eller legger til toner. Her er noen tips hvis man ønsker å spille Bach på gitar:
- Solo Lute Works av Frank Koonce.
- Six Unaccompanied Cello Suites av Peter Yates.
- Lute Suites for Guitar av Jerry Willard.

Kjente Bach-tolkere

Den paraguanske komponisten og gitaristen Agustin Barrios-Mangore(1885-1944) var trolig den første som framførte Bach på gitar. Senere ble den spanske gitaristen Andrés Segovia(1893-1987) viktig for arrangeringen av Bachs musikk for gitar. I dag er det to gitarister som utmerker seg som Bach-tolkere på gitar, nemlig John Williams og Julian Bream. Det blir også mer og mer vanlig å spille på orginalinstrumentet lutt. Den norske musikeren Rolv Lislevand er en kjent og respektert lutenist verden over og har spesialisert seg på barokkmusikk, deriblant Bach.

Tilslutt

Å spille Bach på gitar er krevende og krever mye musikkforståelse og teknikk, men det kan absolutt anbefales. Man må bare være tålmodig, øve stykkene i langsomt tempo og bruke tid på å finne gode fingersettinger i venstre hånd. Når man først får en liten følelse av at man mestrer å spille Bach er det vanskelig å stoppe. Det er som å lese en god bok der tiden og kapitlene flyr avgårde.

Noen Bach-leksjoner på onlinegitar.no:
Sarabande [gratis]
Air [medlem]
Menuett i G [medlem]
Bouree [medlem]
Preludium fra cellosuite 1 [medlem]
Jesu, Joy of Mans Desiring [medlem]

De mest vanlige Bach-stykkene arrangert for gitar:

Lutt Suite nr.1 in Em [BWV 996]
- Prelude - Presto
- Allemande
- Courante
- Sarabande
- Bourrée
- Gigue
Lutt Suite nr.2 in Am orginalt i Cm [BWV 997]
- Prelude - Fugue
- Sarabande
- Gigue - Double
Lutt Suite nr.3 i Am orginalt i Gm [BWV 995]
- Prelude - Presto
- Allemande
- Courante
- Sarabande
- Gavottes 1 & 2
- Gigue
Lutt Suite nr.4 i E [BWV 1006A]
- Prelude
- Loure
- Gavotte en Rondeau
- Menuettes 1 & 2
- Bourrée
- Gigue
Prelude, Fuge & Allegro i E [BWV 998]
Chaconne i Dm [BWV1004]
Sonate i Am orginalt for fiolin i Gm [BWV1001]
- Adagio
- Fuge & Allegro
- Siciliana
- Presto
Menuett i G, fra Anna Magdalena Bach's Notebook [BWV114]
Jesu, Joy of Mans Desiring, fra kantaten 'Herz und Mund und Tat und Leben [BWV147]
Air, fra Orchestral Suite nr 3 i D [BWV1068]
Preludium i D [BWV1007]
Preludium i Dm [BWV999]
+ cellosuitene og fiolinsonatene

 
 

Dagens YouTube-video

Ophélie Gaillard spiller Preludium av Bach på cello.

Her blir Preludium i D framført på originalinstrumentet cello.


Neste dag