Topp 10 norske sommerlåter

Topp 10 norske sommerlåter


Sommeren er her og onlinegitar.no har kåret de 10 beste norske sommerlåtene gjennom tidene. Listen tar utgangspunkt i hvilke låter som egner seg best på stranden, på svaberget eller rundt bålet, og som i tillegg passer bra til å spille på gitar. Ikke uventet er det DeLillos og Postgirobygget som dominerer listen med sine folkelige og gitarbaserte låter.

Publisert: 23.06.10 Kategori: Lister og kåringer.

 

01: Smak av honning - DeLillos

Denne låten har det meste. Teksten skaper tydelige assosiasjoner til sommeren uten å bruke for mange av de typiske "sommerklisjeene". Det handler om å nyte livet og sommeren, ikke bare springe etter pengene. Musikken bygger fint opp om teksten med sommerlett rytme og rolig melodi. For å spille låten på gitar må man nok være litt over middels god. Det er en del utfordrende grep i låta som f.eks C#7 og Abm7b5. Grepene Hm, F#m og C#7 bør taes som barregrep noe som kan være utfordrende for mange. Rytmen bør være grei. På versene kan man spille én gang på hver akkord, mens man på refrenget og broen(bridge) kan spille to ganger på hver akkord.


 

SMAK AV HONNING

[DeLillos]

Medlem
 02: En solskinnsdag - Postgirobygget

Dette er for mange blitt sommerlåt nummer 1, med enkel tekst og greie grep. En solskinnsdag er rett på sak og skildrer en sommerdag med båtliv, krabbefiske og forelskelse. Låten er enkel å spille på gitar, eneste utfordring for nybegynnere kan være H7-grepet. Rytmen er også grei, med to slag på hver akkord i verset og fire slag på hver akkord på refrenget (utenom de 2 siste linjene der det er to ganger på hver akkord).


 

EN SOLSKINNSDAG

[Postgirobygget]

Medlem
 03: Neste Sommer - DeLillos

Ravi har laget en versjon av låta som var en stor sommerhit for noen år siden, men det er selvfølgelig DeLillos som har originalen. Kjernen i teksten minner vel en del om Smak av honning, om å ta livet med ro og nyte sommeren. Grepene kan være litt utfordrende. Både Hm, F#, H, G#m og C#m bør taes som barregrep. Em6 er et ikke så mye brukt grep, men det er ganske enkelt å få til.


 

NESTE SOMMER

[DeLillos]

Medlem
 04: Ut å vekke sola - Henning Kvitnes

Henning Kvitnes har her fått med seg Jonas Fjeld og Hellbillies-vokalist Aslag Haugen. Sangen inneholder de viktigste ingrediensene til en sommerhit, nemlig en melodi og tekst man ikke får ut av hodet. Når refrenget i tillegg inneholder ordene sol og sommer har man truffet bra. Grepene på vers og refreng er enkle og greie, mens det blir verre på Bro-partiet. Grepene Hm7 og Cm er det best å ta som barregrep, mens i akkordprogresjonen Am7 - G/H - C - D7 - G kan det være utfordrende å få skiftet mellom grepene raskt nok. Når det gjelder rytmen kan den føles litt vanskelig, spesielt hvis man har planer om å synge samtidig. I den første linja på refrenget kan man spille G og D 2 ganger hver, deretter Am 4 ganger. Dette mønsteret kan brukes gjennom nesten hele sangen. Pass på å spille på pulsslagene og ikke følg rytmen i melodien.

 


05: Idyll - Postgirobygget

Nok en sommerhit fra 'sommerbandet' Postgirobygget. Idyll er en stemningslåt. Den gir gode sommerfølelser, og teksten og musikken passer bra sammen. Sommer og kjærlighet er nok en gang sentralt i teksten. Grepene blir mer stemningsskapende når man bruker G med ringfinger på 3. bånd 2. streng, Cadd9 i stedet for vanlig C og Em7 i stedet for vanlig Em. Rytmen er leken, men kan være litt utfordrende å få til. Hør gjerne på låta og prøv å etterligne rytmen.


 

IDYLL

[Postgirobygget]

Medlem
 06: Kjærlighetsvisa - Halvdan Sivertsen

Mange mener dette er Norges fineste kjærlighetssang, men den har jo også en fin sommertekst (i hvert fall 1.vers). Kombinasjonen sommer, strand, kald pils og kjærlighet vekker assosiasjoner hos de fleste og Halvdan Sivertsen er en mester i å utrykke gode øyeblikk gjennom tekstene sine. Grepene er stort sett overkommelige. Den største utfordringen er nok Gm-grepet som bør taes som barregrep. Er man nybegynner og gjerne vil spille sangen med en gang går det fint å droppe Gm-grepet. Sangen kan spilles med enkel rytme, 2 ganger på hver akkord utenom noen få unntak. Hvis man vil briljere rundt kveldsbålet passer det veldig bra med et fingerspill på denne sangen. Se videoleksjon eller Youtube-link for ideer til dette.


 

KJÆRLIGHETSVISA

[Halvdan Sivertsen]

Medlem
 07: Tidløs - Postgirobygget

Postgirobygget blir stående med tre sanger på Topp 10 listen for norske sommerlåter, noe som er en god prestasjon. Tidløs er den nyeste og kanskje minst kjente av de 3 låtene. Den er foreløpig ikke like folkekjær som de to andre sangene, men er likefullt en fin sommerlåt. Teksten tar for seg det samme som Smak av honning, at det er viktigere å nyte sommeren og livet enn å jage etter jobb, karriere og penger. Også i denne låta er det noen barregrep som gjør at sangen blir litt over middels vanskelig på gitar.

 


08: Sola skinner - Jokke & Valentinerne

Denne låta er hentet fra bandets album Et hundeliv som kom ut i 1987, og er i tillegg også å finne på bandets live-album som kom ut i 2009. Låta er den mest rockete av de som har fått plass på Topp 10 listen. Selv om teksten er ganske frisk har den likevel etablert seg blant de største norske sommerslagerne. Den klinger best på el-gitar med vrenglyd, men fungerer også fint med kassegitar. Grepene er vanlige, greie grep bortsett fra F#m-grepet som kommer i begynnelsen av refrenget.

 


09: Jenter - Di Derre

En stor sommerhit på begynnelsen av 1990-tallet. Fokuset er vel mer på jenter enn på sommer, men selve handlingen i teksten starter i hvert fall med sommer på St.Hanshaugen i 1989. Uansett er det mange som forbinder denne låta med en sommersang. Grepene er kjente og kjære bortsett fra en Hm som sniker seg inn i hvert vers. Denne bør taes som barregrep. For å få fart på låta er det bra med litt rytme. Sjekk ut Youtube-linken og prøv å etterligne rytmen i sangen.


 

JENTER

[Di Derre]

Medlem
 10: Synder i sommersol - CC Cowboys

Etter hard konkurranse blir det CC Cowboys som innehar 10. plassen på lista. Den abstrakte teksten kan være litt vanskelig å få heng på, men følelsen av sommer får man så absolutt. Grepene er veldig greie. Ingen barregrep, kun kjente og vanlige grep.

 

 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner