10 visetips for svale sommerkvelder

10 visetips for svale sommerkvelder


Onlinegitar.no gir deg 10 visetips du kan prøve deg på i sommer. Visene er med norske tekster, spillbare på gitar og ikke blant de aller mest kjente. Vi har altså styrt unna de største klassikerne som for eksempel Kjærlighetsvisa, Lys og varme og En natt forbi. Vi har også holdt oss til artister som har vært aktive de siste 20 årene.

Publisert: 14.06.11 Kategori: Lister og kåringer.

 

= Tekst og besifring    = Hør sangen på YouTube


#1: Heim te mor [Odd Nordstoga]

Kommentar: Tipsene innvies av Nordstogas festlåt, Heim te mor. Den er hentet fra albumet med samme navn som kom ut i 2006. Denne sangen er gøy å spille, med morsom tekst og overkommelige grep. Lurt å øve på rytmen så man får det rette drivet i sangen.

 #2: Ryktet forteller [Jan Eggum]

Kommentar: Bergensernes stolthet innen visesjangeren, Jan Eggum, har mange bra sanger å velge mellom. Vi velger oss Ryktet forteller som inneholder fine akkordprogresjoner og et behagelig fingerspill. Grepene kan høres vanskelige ut, f.eks. C#m/A, men heldigvis er de litt enklere enn de høres ut. Men det er endel barregrep som gjør at nybegynnere bør styre unna denne låten i første omgang.


 

RYKTET FORTELLER

[Jan Eggum]

Medlem
 #3: Heidersmenn [Stein Torleif Bjella]

Kommentar: Bjella har kommet som et friskt pust de siste årene. Heidersmenn er hentet fra debutalbumet med samme navn. Bjellas er origanal med sine særs melankolske og nedtonede låter. Rent sangmessig er det en fordel med en dyp bassrøst, men blir det vanskelig er det bare å sette på en capo noen bånd opp på gitarhalsen.


 

HEIDERSMENN

[Stein Torleif Bjella]

Medlem
 #4: Den finast eg veit [Hellbillies]

Kommentar: Hellbillies sin største hit, Den finast eg veit, ble utgitt i 1999 på albumet Sol over livet. Fin tekst, med fin melodi og akkordprogresjon. For ekstra krydder bør man lære seg fingerspillet og det kan du lære deg ved å bli medlem av onlinegitar.no. Som medlem får du tilgang til videoleksjoner med dertil medfølgende tabulatur, tekst og grep.


 

Medlem
 #5: Shalala [Bjørn Eidsvåg]

Kommentar: Trenger du en låt til allsangen rundt bålet der alle kan være med å synge på refrenget? Her er sangen for deg. Shalala er enkel å synge og også grei å spille på gitar. Her trengs ikke fingerspill, bare et enkelt gitarkomp med litt rytme. Vil du briljere litt ekstra kan du prøve deg på introen...


 

SHALALA

[Bjørn Eidsvåg]

Medlem
 #6: Linus i svingen [Odd Nordstoga]

Kommentar: Sangen er hentet fra Barne-tv-serien med samme navn og som er blitt veldig populær. Grepene er vanlige, greie grep som D, G, A og Hm. Hm bør tas som barregrep og er vel det mest utfordrende grepet i sangen. På denne låta passer det best med rytme og ikke fingerspill.


 

LINUS I SVINGEN

[Odd Nordstoga]

Medlem
 #7: Samtidig [Halvdan Sivertsen]

Kommentar: Nordlands store visehelt Halvdan Sivertsen har her laget en nydelig tekst med dertil nydelig melodi og gitararrangement. For at det hele skal låte best mulig er fingerspill en viktig ingridiens. Tekst og besifring kan du se ved å klikke på lenken over, men ønsker du detaljert fingerspill-tabulatur må du bli medlem av onlinegitar.no. Som medlem får du tilgang til videoleksjoner pluss tabulatur, tekst og grep.


 

SAMTIDIG

[Halvdan Sivertsen]

Medlem
 #8: Stilleste gutt på Sovesal 1 [Lillebjørn Nilsen]

Kommentar: Visekongen Lillebjørn Nilsen har mange fine sanger og Stilleste gutt på sovesal 1 skal være overkommelig for de fleste. For mange vekker denne sangen minner fra da de var liten med feriekolonier og sommerleirer. Sangen har mye grepsskifte, men grepene ligger greit plassert i forhold til hverandre. Hvis man får lagt på et fingerspill vil det hjelpe til å tydeliggjøre den nedadgående bassmelodien som gjør mye av gitarkompet i sangen.


 

STILLESTE GUTT PÅ SOVESAL 1

[Lillebjørn Nilsen]

Medlem
 #9: Mitt lille land [Ole Paus]

Kommentar: Ole Paus sin lyriske beskrivelse av Norge har vært brukt som profilmelodi av TV2 og flere artister har fått kommet med sine versjoner. Sangen ligger mye å dveler ved D-grepet. I steden for D-grepet kan man her spille Dsus2, eller variere litt mellom disse to. Et fingerspill som gir låta framdrift og flyt er å foretrekke.

 #10: En tur rundt i byen [Finn Kalvik]

Kommentar: Kalvik har på denne låta oversatt Ralph McTells gamle hit Streets of London, som igjen har lånt grunnmelodien fra Pachelbels kjente verk Kanon i Dm. Finn Kalvik bruker Capo på 5. bånd, men hvis du synes det blir litt lyst er det bare å flytte den ned til 2. eller 3. bånd. Fingerspill er absolutt med på å heve utførelsen av sangen.

 

 

 

Flere artikler:
Nyeste artikler:Se alle artikler
Videoleksjoner

Se flere videoleksjoner