Powerchords - gitaristenes hemmelige supergrep

Pianistene er grønne av misunnelse. Bassistene måper. Trommisene klør seg i hodet. Powerchords er så enkelt og genialt at gitaristene helst ikke vil røpe dens hemmeligheter. Vi skal derimot i denne artikkelen trosse alle advarsler og avdekke supergrepets muligheter.

Publisert: 26.01.17. Skrevet av Peder Åmland. Kategori: Gitarist.

Man får store forventninger bare av navnet på denne typen grep: "Powerchords". Oversetter vi det til norsk blir det "kraftgrep". Eller "kraftakkorder" om man vil. Andre utrykk som blir brukt er "kvintakkorder" og "rockegrep". Uansett så høres dette ut som kraftfulle greiet. Og det er det. Det geniale er at grepet også er meget enkelt. Og det er det som er hemmeligheten som helst ikke bør røpes for utenforstående.

Vi skal nå - stegvis - vise hva et powerchord grep er og hvilke muligheter som finnes.

STEG 1: Grepet

Det som skiller dette supergrepet fra vanlige grep er at det kun består av 2 toner. Alle andre grep består av minst 3 toner. Et powerchord-grep består av grunntonen + kvinten. Grunntonen er første tonen i en skala, mens kvinten er den femte tonen. For å forklare litt mer så er det vanlig å ta utgangspunkt i durskalaen når man tenker på grep. Hvis vi teller 5 toner opp fra grunntonen kommer vi til kvinten. Er grunntonen f.eks C teller vi c - d - e - f - g og ser da at g er kvinten. Dette trenger vi egentlig ikke vite, men det er alltid bra å forstå litt om hvorfor ting er som det er.Hvis vi skal ta et C powerchord grep må vi altså finne tonene C og G på gitarhalsen. Vi skal spille på de to dypeste strengene og må gjøre følgende:

 1. Legg pekefingeren på 8. bånd på den dype E-strengen (tonen c).
 2. Legg ringfingeren på 10. bånd på A-strengen (tonen g).
 3. Spill kun på disse to strengene.
 4. Kjenn på kraften.C 5

8.

9.

10.

11.

12.

 •  
 •  
 • X
 • X
 • X
 • X
 • C
 • G

Tabulatur:
e:|------------| H:|------------| G:|------------| D:|------------| A:|----10------| E:|----8-------|


STEG 2: Flyttbart

Nå skal vi se på det som virkelig gjør powerchords til et supergrep. For dersom du har lært deg grepet i Steg 1 har du nå faktisk lært deg ikke bare ett, men drøssevis av grep. Det eneste du trenger å gjøre er å flytte det opp og ned på gitarhalsen.La oss si du vil spille et A powerchord grep. Vi har lært at C er med pekefingeren liggende på 8. bånd, men hvor er A? Jo, A ligger på 5. bånd. Man flytter altså hele powerchord-grepet sånn at pekefingeren ligger på 5. bånd og ringfingeren på 7. bånd. Husk at det er pekefingeren som viser grunntonen i grepet og bestemmer hva slags grep det er.

Hva med alle de andre grepene? Jo, det eneste vi trenger å gjøre er å pugge tonene på gitarhalsen på de 2-3 dypeste strengene og flytte grepet til riktige bånd. Her er oversikt over tonene på E- og A-strengene:
STEG 3: Flyttbare mellom strenger også

Ikke bare kan vi flytte powerchord-grepet horisontalt, men også vertikalt. Vi kan flytte hele grepet en streng lysere sånn at pekefingeren blir liggende på A-strengen og ringfingeren på D-strengen. Vi kan også flytte grepet enda en streng lysere. Da blir pekefingeren liggende på D-strengen og ringfingeren på G-strengen.

Fortsatt er det pekefingeren som bestemmer hva grepet blir hetende. På illustrasjonen over som viser tonene på gitarhalsen ser vi navnene på tonene på A-strengen. Så hvis vi f.eks skal spille D powerchord med utgangspunkt i A-strengen gjør vi følgende:

 1. Legg pekefingeren på 5. bånd på A-strengen.
 2. Legg ringfingeren på 7. bånd på D-strengen.
 3. Spill kun på disse to strengene.
 4. Kjenn på kraften igjen.
STEG 4: Legg på lillefingeren

Det er vanlig å ta med lillefingeren også for å få en litt mer fyldigere klang. Tonen vi får med da er samme som grunntonen, bare én oktav opp, som er 8 toner opp fra grunntonen. Lillefingeren plasseres på samme bånd som ringfingeren er, bare på strengen under:
STEG 5: Hvordan noterer man grepet?

Det er litt forskjellig hvordan man noterer et powerchord-grep. Det vanligste er å plassere et 5-tall etter grunntonen, som f.eks C5. Noen dropper 5-tallet og skriver bare C. Det riktige er å ta med 5-tallet, ellers vil det bety at det er et durgrep.

STEG 6: Demping

Ja, grepet er lett å ta, men for at det skal klinge virkelig godt er det ekstremt viktig å dempe de strengene som ikke skal klinge. Det er her utfordringen ligger, men med litt øving så går dempingen av seg selv. Så hvordan er det best å dempe? Jo, ved hjelp av pekefingeren. Denne fingeren brukes allerede til å spille grunntonen i grepet, men ved å legge den litt på skrå - sånn at den akkurat er borti strengene - blir strengene dempet.

Hvis vi tar et powerchord-grep med utgangspunkt i A-strengen må vi dempe E-strengen(Den dypeste) ved hjelp av tommelen. Eventuelt at tuppen av pekefingeren såvidt berører strengen.

STEG 7: Perfekt med distortion

Powerchord-grep kan spilles på alle typer gitarer, men fungerer best på en el-gitar med distortion-lyd. Når man tar vanlige dur- og mollgrep med distortion-lyd blir det fort litt grautete. Derfor er det vanlig, spesielt innen sjangerne rock og metal, å spille powerchords.

Vi har tatt for oss det grunnleggende når det gjelder powerchords. Vi har blitt kjent med kraften i disse grepet. Men det er alltid mer å lære, så også med powerchords. Hva med å sjekke ut disse powerchords-leksjonene på onlinegitar.no (medlem)?
 

 

Flere artikler:

 • Symboler i tabulatur

  Mange gitarister er usikre på hva de forskjellige symbolene innen tabulatur betyr. Kanskje man har funnet en låt på internett i tabulaturform men når man begynner å øve på den finner man man.. Les mer


 • Fra første gitar til første gig - del 1

  Har du en drøm om å kunne leve av å spille gitar? Hva må til for å kunne gjøre det? Vi starter nå en ny artikkelserie framover med gitarist Thomas Larsen. Her vil Thomas, uhøytidelig og ret.. Les mer


 • Fra første gitar til første gig - del 4

  Her kommer del 4 av Thomas sin uhøytidelige spalte som tar for seg veien fra din første gitar til din første betalte spillejobb. Denne gangen tar Thomas for seg kjøp av elektrisk gitar, kjøp a.. Les mer


 • Fra første gitar til første gig - del 2

  Del 2 av Thomas Larsens artikkelserie "Fra første gitar til første gig" tar for seg gode tips til øving. Både hvordan man kan øve og også helt konkret hvilke sanger som kan være fi.. Les mer


 • Fra første gitar til første gig - del 3

  Del 3 av denne artikkelserien handler om veivalg. Thomas tar også for seg dannelsen av det første bandet, og ikke minst, de første selvskrevne sangene. Les mer


 • Nuno Bettencourt

  Nuno Bettencourt er best kjent som gitarist i 90-talls bandet Extreme, men også som gitarist for blant andre Rihanna. Han har ofte blitt omtalt som verdens beste gitarist. Foruten teknisk overlege.. Les mer


 • Norske metalband

  Norge har mange dyktige metalband. Vi har laget en liste over bandene vi mener er de mest spennende og toneangivende innenfor norsk metal i dag. Les mer


 • 10 tips til stykker for klassisk gitar

  Synes du Nothing else matters og Stairway to heaven låter fint? Begge disse låtene er kjent for fine gitararrangementer som kan minne mye om det man finner innen den klassiske gitarverden. I denn.. Les mer